Reebout stoofperen

Reebout met mosterd en stoofperen

Je verwacht het misschien niet maar ree komt in heel Europa voor. Volgens velen is ree het fijnste stukje wild, vooral de jonge reeën. Ze hebben een fijne vleesstructuur met een purperrode kleur. De jacht op geiten is van 1 januari tot 15 maart. De jacht op reebokken van 1 mei tot 15 september. De ree is een lekkerbek en dat proef je! Een ree eet vaak kruiden, boomknoppen, gewassen en zachte blaadjes. Dit bezorgt het vlees een zachte, delicate smaak. De ree is trouwens ook prima te bereiden op de BBQ, een echte eyecatcher voor de gasten! En Mediterraans genieten natuurlijk.

Ingrediënten
– 1 reebout zonder bot (ca 1½ kg), opgebonden
– 6 el grove mosterd
– 50 g boter
– 8 plakjes gerookt spek
Voor de peren:
– 1 fles krachtige rode wijn
– 5 el honing
– stukje citroenschil van 5 cm (alleen het geel)
– 1 kaneelstokje
– 2 kruidnagels
– 4 jeneverbessen
– 8 stoofperen, geschild, steeltjes laten zitten
– zout, versgemalen peper
Verder nodig: aluminiumfolie

Marineer de reebout enkele uren in mosterd. Vervolgens bestrooi je ze met zout en peper en leg je ze afgedekt in de koelkast. Voeg wijn, honing, citroenschil, kaneel, kruidnagel en de jeneverbessen samen in een pan en breng het geheel aan de kook. Plaats dan de peren rechtop, naast elkaar in de pan, met de deksel schuin en stoof de peren ca. 40 min op een laag vuur. Laat ze daarna afkoelen in het stoofvocht en haal ze uit de pan. Kook het resterende vocht met 3/4 in en schenk dit over de peren.

De oven mag worden voorverwarmd op 160ºC. Verwarm in een ovenvaste braadpan de boter en bak het vlees bruin. Plaats vervolgens de braadpan in het midden van de oven en laat het vlees afhankelijk van de dikte en gewenste gaarheid hierin 25-35 minuten verder garen. Gebruik het braadvet om het vlees regelmatig te bedruipen.

Het vlees mag uit de oven en 10 min. rusten onder aluminiumfolie. Verwarm intussen de peren zachtjes in het stoofvocht, voeg naar smaak zout en peper toe. Bak in een pan de plakjes spek knapperig. Snij tenslotte het vlees in plakjes en serveer deze met de stoofperen en het spek.

Leave a Comment

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH